Tau Topics: An Eclectic Franciscan Website


Butter Side Down Blog

Follow Judy on Twitter (QuackersNCheese)

Disinfection with Vinegar and Hydrogen Peroxide

Toenail Fungus Case Study

Fly Control for Horses

Lab Test Accuracy

Risk, Rabbits and Raisins

DDT "Ban" and Malaria Deaths

Challenges in Finding Safe Building Materials for the Chemically Injured

Corn Gluten Herbicide

Weed Control Ideas

Ick! Lice!

Peanut Allergy

Bona Fide Organics

Contact Us

Vinegar and Hydrogen Peroxide For Toenail Fungus
The Efficacy of Vinegar and Hydrogen Peroxide in
Treating Toenail Fungus: A Case Study

Judy Stouffer, B.S., M.S., OFS and Michael Stouffer, B.S., OFS
Copyright © 2008 Judy Stouffer and Michael Stouffer. This work is licensed under the Creative Commons Attribution 3 Unported License. To view a copy of this license, visit http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/ or send a letter to Creative Commons, 171 2nd Street, Suite 300, San Francisco, California, 94105, USA.

In 2004, Michael developed a severe fungal toenail infection in his right big toe after the toenail became damaged in a household accident. A trip to Michael's doctor confirmed that the nail and nailbed were severely infected with a fungus. After Michael discussed treatment options with his MD, we reviewed our options.

Both of us were reluctant to consider oral prescription antifungals, the standard treatment that was recommended, due to the high cost and relatively low cure rate for that protocol. We therefore turned to the web to research other options.

Although the web is rife with claims of cures from home remedies, we didn't find any convincing data to bear out these claims.

We therefore decided to carry out our own case study, using hydrogen peroxide and vinegar, to see if these two inexpensive, widely available and relatively safe substances could cure a toenail fungus infection. We consulted Michael's MD to make sure he had no concerns about our plan. He agreed that it had little or no possiblity of harm and was in fact quite interested in seeing the results.

We decided to use 5% vinegar and 2% hydrogen peroxide soaks (about 5 minutes of soaking time) on alternate days for 3 weeks. Starting in April of 2004, Michael soaked the toe in vinegar for five minutes on one day, then soaked it in hydrogen peroxide the next day. 3% hydrogen peroxide was diluted to 2% by adding distilled water, so as to make the hydrogen peroxide solution slightly less caustic on his exposed skin. We never mixed hydrogen peroxide and vinegar together, as under the right conditions that forms peracetic acid, a caustic chemical with entirely different properties.

Each day, Michael used a press-and-release technique on the toenail to get the vinegar or hydrogen peroxide under the toenail to the infection site at the base of the nail.

Healthy toenail growth appears after three 
                    weeks of treatment Illustration One (left) shows Michael's toe as of June of 2004. After three weeks of treatment, new healthy nail growth has started along the entire base of the toenail.

Illustration Two (right) shows Michael's toe as of January 2005. Healthy nail continues to grow up from the base of the nail. No evidence of any new fungal growth is present, even though the three-week-long treatment with hydrogen peroxide and vinegar soaks stopped six months earlier, and no additional treatments have been used. Healthy toenail growth appears
                    after three weeks of treatment

Entire toenail healthy Illustration Three (left) shows Michael's toe in September of 2005. The entire toenail and nail bed are healthy and free of any signs of fungal infection.

The toenail remains free of fungal infection as of August 2008. We used this same protocol when Judy developed a toenail fungus infection in 2007, with equally good results.

If you are interested in trying this protocol, please consult your physician first. This article should not be construed as medical advice. You can click here for a PDF copy of this article that you can print and take to your doctor.

MiniFAQ: The questions we get asked the most about this article, with answers.

  1. What is the "press and release" technique?

    Answer: Press on the toenail, then release it, and repeat that several times while you're soaking the affected toenail. The idea is to get the liquid into every nook and cranny that it can get into.

  2. Can I use apple cider vinegar (or rice vinegar or some other type of vinegar than white distilled vinegar)?

    Answer: As far as we can tell, using apple cider vinegar or rice vinegar or any other similar edible vinegar works the same as the white distilled vinegar -- no better and no worse. We've had many people contact us saying that they used apple cider vinegar in place of the white distilled vinegar and had equally good results.

  3. Do I have to dilute the vinegar?

    Answer: In the United States, the vinegar you buy at a grocery store for use in cooking or in salad dressings is already diluted and ready to use in the way this article describes. The bottle will say on the label somewhere "5% acidity." In other countries, check the vinegar bottle's label and make sure that the vinegar you are buying is already diluted so that it is only 5% acidity.

  4. How do I dilute the hydrogen peroxide from 3% (as it comes from the store) to 2%?

    Answer: Add 8 fluid ounces (1 cup) of hydrogen peroxide to 4 fluid ounces (1/2 cup) of distilled water. If you want to dilute a different volume of hydrogen peroxide, you can figure it out using a dilution calculator.

  5. Why can't I just pour the hydrogen peroxide and vinegar together and use that?

    Answer: The idea is to alternate between using hydrogen peroxide one day, and then vinegar the next. Also, you don't want to ever pour vinegar and hydrogen peroxide together in an open container, and you absolutely never ever mix them in a closed container. Under exactly the right conditions mixing them together can create peracetic acid. It's more likely to happen in a closed container, but under the right conditions it might occur when pouring them together in an open container.

  6. Why do you make such a big deal about avoiding peracetic acid?

    Answer: Peracetic acid can be highly corrosive, and it is a "primary" irritant. It can permanently damage the lungs, and cause occupational asthma. It can also have other chemical properties depending on the concentration that make it quite dangerous in other ways as well.

  7. How long did Michael have the toenail fungus before trying this?

    Answer: Michael had the fungus for several months before treating it with this technique. People who had fungal nail infections for over 20 years have written to let us know that this technique cured it when nothing else ever had.

  8. Why did Michael only treat his nail for three weeks?

    Answer: Michael quit using the treatment after 3 weeks because all of the nail growth coming out of the nail bed was normal. The idea is to treat until you see good solid clean healthy nail as all that's growing out of the nail bed. Some people who've contacted us have required longer.

  9. Did you trim the affected nail?

    Answer: Michael trimmed the affected nail so it was short (you can see that in the photos). In Michael's case, the nail was riddled with holes through it as well, so the press and release technique really helped to get the solution under the damaged areas of the nail.

Design, layout, graphics and contents copyright 1999-2015 Judy Stouffer. All Rights Reserved. The articles, graphics and images on this website may not be copied or published anywhere, including in any electronic format, without specific permission from Judy Stouffer, B.S., M.S., OFS

The pages on this website have been viewed millions of times by visitors from more than 140 countries since going online in March 1999.

Page last updated: February 11, 2015